Celiacs energetyczne

zawartość

  • Czym jest celiakia
  • Zboża: jeść czy nie jeść


  • Czym jest celiakia

    celiakia (znana również jako chorobaHerter; nostras sprue, sprue celiakia) - przewlekła choroba jelita charakteryzuje się niską absorpcją i występuje z powodu nietolerancji glutenu, której zużycie jest absolutnie przeciwwskazane dla osób z celiakią. Pokarmy zawierające gluten, przebieg reakcji, co daje poważne błonę śluzową jelit, zanik powoduje zator w jelicie i zapobiega wchłanianiu substancji odżywczych.

    Choroba występuje częściej u kobiet niż u mężczyzn; Może wystąpić w każdym wieku, najczęściej w klatce piersiowej i kobiet w wieku około 35 lat po pierwszej lub drugiej ciąży.
    U dzieci, nietolerancja glutenu jest przede wszystkimWszystkie zaburzenia jelitowe: biegunka, wymioty, brak łaknienia, wzdęcia. Słaba absorpcja może powodować niedobór w organizmie tak istotnych elementów jak żelazo i witaminy.

    U dorosłych, choroba może objawiać się w mniej poważnych objawów, takich jak: zmęczenie, jako takich lub w sąsiedztwie jelitowych, takich jak anemia i osteoporozy.

    Przyczyną nietolerancji glutenu mogą być zarówno czynniki egzogeniczne (gluten) i endogenne (predyspozycje genetyczne).

    Gluten, który jest szkodliwy dla podatnychludzi, znajduje się w wielu zbożach, takich jak pszenica. Klasa Gluten obejmuje białko roślinne zawarte w pszenicy, jęczmienia i żyta w.
    Ryż i kukurydza dieta bezglutenowa są stosowane u pacjentów z celiakią.
    Zaleca się, aby kontrola genetyczna choroba, której objawy kliniczne mogą być bardzo zróżnicowane, ponieważ 8-10% wśród krewnych osób z celiakią również cierpią z powodu tej choroby.


    Zboża: jeść czy nie jeść

    Celiacs energetyczneObecnie jedynym znanym sposobemleczenia celiakii jest dieta nie zawiera glutenu. W przyrodzie, gluten znajduje się tylko w pewnych zbożach: pszenica, jęczmień, żyto, sorgo. Tak, są zakazane: mąka, skrobia, kasza manna, płatki Powyższe zbożowe, chleb, powszechnych i specjalnych, bułką tartą, makarony i wszystkie ich odmiany, herbatniki, krakersy, herbatniki, ciasta, pizza, ciasteczka, torty, ciastka, otręby, ziemniaki gnocchi, słód, płatki kukurydziane ze słodem, muesli, płatki i ziarna mieszanki.

    Gluten jest obecny w tych zbożach i warzywach: fasola, ryż, kukurydza, ziemniaki, kasztanów, tapioki. Tak więc, jest dozwolone: ​​mąka ryżowa, skrobia ryżowa i makarony, skrobia ziemniaczana, mąka kukurydziana, polenta, skrobia kukurydziana, popcorn, mąki kasztanowej, proso, mąkę sojową, tapioka, mąka z grochu i innych roślin strączkowych, zbóż z ryżu, kukurydzy, soi, tapioki bez dodawania słodu.

    Pokarmy, które powinny być stosowane z ostrożnością: Saracen owsa i jęczmienia.

    Owies - płatki, kasze Saracen -Ta fasola, i oba zazwyczaj nie zawierają glutenu. W przeszłości, owies uznano za szkodliwe dla osób z celiakią, a ostatnie badania wykazały, że codzienne i długotrwałe stosowanie znaczących ilości zboża nie powoduje uszkodzenie błony śluzowej jelita cienkiego u pacjentów z celiakią i powoduje podobne objawy. Jednakże, należy rozumieć, że większość produktów z owsa, występujących w handlu, zazwyczaj zanieczyszczone glutenu w trakcie przetwarzania, a także zboża Saracenem.

    Glutenu można znaleźć w wielu gotoweprodukty, więc osoby z nietolerancją glutenu trzeba znać ich dokładny skład, wskazany na etykiecie i na etykiecie, co gwarantuje ich bezpieczeństwo. Obecne przepisy wymagają, aby wskazać każdą substancję, podczas gdy nie jest obowiązkowa do 25% na świecie.

    Zatem norma ta nie może byćnie ma gwarancji. Światowa Komisja ds Kodeksu Żywnościowego w lipcu 1999 roku, zatwierdziła dokument, w którym zaleca się, że oznakowanie powinno zawierać wszystkie składniki, które mogą powodować nadwrażliwość, w tym wszystkich zbóż zawierających gluten: pszenica, jęczmień, żyto, orkisz i ich pochodne.

    Zalecenia Komisji dopiero KODzatwierdzony przez włoski parlament. Jednak włoski parlament zatwierdził dyrektywę europejską dotyczącą skrobia pszenna, która wymaga oznakowania, aby wskazać źródło w zastosowaniu skrobi, jak mogą one zawierać glutenu. Jest również wskazanie pochodzenia roślinnego do być zmodyfikowane skrobie, które mogą zawierać glutenu.

    Zostaw odpowiedź